Supervizija poslovanja Univerzal banke

Bez autora
Jun 21 2012

Guverener Narodne banke Srbije Dejan Šoškić potvrdio je da je u toku supervizija poslovanja Univerzal banke iz Beograda. Supervizija Univerzal banke je u toku u skladu sa godišnjim planom supervizije NBS. Nikakve informacije u ovom trenutku nije moguće dati javnosti o postupku koji je u toku. Postupanje NBS u kontroli poslovanja Univerzal banke će biti uz puno poštovanje zakona, u interesu finansijske stabilnosti u našoj zemlji i u skladu sa najboljim svetskim standardima u ovoj oblasti. NBS provera vlasničku strukturu Univerzal banke, kao i druge pokazatelje poslovanja te banke. Univerzal banka je jedina od 33 banke u Srbiji gde svi akcionari imaju udele manje od pet odsto. Jedan od njenih akcionara je beogradski biznismen Miroslav Mišković, za koga se sumnja da preko poveznih firmi ima znatno veće suvlasništvo u toj banci.

Supervizija poslovanja Univerzal bankeU toku je supervizija poslovanja Univerzal banke, rekao guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. Sumnja se da jedan od akcionara banke Miroslav Mišković ima znatno veći udeo u vlasništvu nego što to je prikazano.

Guverener Narodne banke Srbije Dejan Šoškić potvrdio je da je u toku supervizija poslovanja Univerzal banke iz Beograda.

"Supervizija Univerzal banke je u toku u skladu sa godišnjim planom supervizije NBS. Nikakve informacije u ovom trenutku nije moguće dati javnosti o postupku koji je u toku", rekao je Šoškić za Betu.

Šoškić je istakao će postupanje NBS u kontroli poslovanja Univerzal banke biti "uz puno poštovanje zakona, u interesu finansijske stabilnosti u našoj zemlji i u skladu sa najboljim svetskim standardima u ovoj oblasti".

Prema pisanju medija, NBS provera vlasničku strukturu Univerzal banke, kao i druge pokazatelje poslovanja te banke.

Univerzal banka je jedina od 33 banke u Srbiji gde svi akcionari imaju udele manje od pet odsto. Jedan od njenih akcionara je beogradski biznismen Miroslav Mišković, za koga se sumnja da preko poveznih firmi ima znatno veće suvlasništvo u toj banci.

Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije je početkom februara 2011. godine pokrenuo pitanje o vlasništvu i vlasničkom udelu Miroslava Miškovića u Univerzal banci.

U tekstu koji su preneli beogradski mediji, navodi se da NBS nije istražio promene udela "Deltinih" firmi u toj banci, iako je postojala sumanja da je prekršen Zakon o bankama.

Zakonom o bankama je 2006. godine propisano da pravno lice ili pojedinac koji želi da poseduje pet ili više procenata udela u vlasništvu banke, mora da podnese zahtev NBS i od njega za to dobije saglasnost, što do sada NBS nije dao nijednom akcionaru Univerzal banke.

Povlačenje rezervi iz Euroaksis banke

NBS, prema rečima Šoškića, namerava da povuče preostalih sedam miliona dolara deviznih rezervi koje drži u moskovskoj Euroaksis banci.

"NBS je kontinuirano smanjivao svoj depozit u ovoj banci još od 2003. godine. Od jeseni 2010. intenzivirana su naša nastojanja da se i preostali deo depozita podigne i da se taj račun zatvori te da se plasmani banke u potpunosti dovede u sklad sa najboljom svetskom praksom", rekao je Šoškić.

O povlačenju depozita iz Euroaksis banke obavešteno je rukovodstvo te banke, a NBS, kako je naveo Šoškić, namerava da povlačenje depozita obavi dinamikom "koja neće ugroziti uspešno okončanje tog procesa".

Euroaksis, bivšu Veksim banku, u vreme sankcija uvedenih Srbiji osnovali su biznismeni bliski Slobodanu Miloševiću. Anketni odbor Skupštine Srbije je 2004. godine u sklopu provera trgovine elektičnom energijom proveravao i deponovanje deviznih rezervi NBS u toj banci.

Kao osnivači u suvlasnici Eurokasis banke pominju se Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Na pitanje da li suvlasnici Univerzal banke na bilo koji način pokušavajau da utiču na postupak suprevizije te banke, odnosno da li vlasnici Euroaksis banke nastoje da zadrže bar deo deviznih rezervi NBS u toj banci, Šoškić je odgovorio da je "mandat NBS da postupa u skladu sa zakonom i u interesu naše zemlje".

"Nikakvi interesi pojedinaca ne mogu biti iznad interesa zemlje i oko toga ne može biti kompromisa. Kao i u svim dosadašnjim odlukama, naš cilj je dugoročno očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije, kao zakonom definisana obaveza NBS u interesu građana i privrede naše zemlje", naglasio je Šoškić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik